ProlactiNO 30tab

1.549,00 RSD

Lažna trudnoća (pseudocyesis) je posledica modernih vremena tačnije držanja životinja u kući. Visok nivo prolaktina dovodi do promena u mlečnoj žlezdi koja se uvećava i ponekada luči mleko, kuja prestaje da jede, liže mlečne zlezde, pravi „gnezdo”, skuplja igračke, plašljiva je, a ponekada i agresivna prema vlasniku.

Na zalihama

EAN: 5907752658549 Šifra proizvoda: 01642 Kategorije: , , ,

Opis

Zbog toga što su nekada psi živeli u čoporu, a usled nedostatka hrane i mnoštva prirodnih neprijatelja, obično bi samo jedna (takozvana alfa kuja) ostajala trudna, dok bi više drugih lučile mleko i tako zajedno prihranjivale mladunce. Na taj način je osigurana ishrana mladunaca i ukoliko bi alfa kuja ostala bez mleka, razbolela se ili uginula.

Ta mogućnost, da luče mleko iako nisu zaista gravidne, moguća je zbog visokog nivoa hormona prolaktina na kraju lutealne faze jer kod kuja i mačaka ne dolazi do spontanog propadanja žutog tela kao kod drugih životinja (krava, konja…). U modernim vremenima i načinu držanja životinja u kući i stanovima, ova osobina (lažna trudnoca ili pseudocyesis) danas predstavlja smetnju – i životinji i vlasnicima.

Visok nivo prolaktina dovodi do promena i u mlečnoj žlezdi koja se uvećava i ponekada luči mleko, kuja prestaje da jede (izaziva zabrinutost vlasnika), liže mlečne zlezde, pravi „gnezdo”, skuplja igračke, plašljiva je, a ponekada i agresivna prema vlasniku! Iako svi simptomi prolaze spontano, mogu trajati relativno dugo (par nedelja) i za to vreme ozbiljno ograničavati kvalitet života kako kuje tako i vlasnika.

Dodatne informacije

Robna marka

Namena

X